Menu D-Link WA182D1 to nowy, wielofunkcyjny router bezprzewodowy, który oferuje szybką transmisję danych i optymalne połączenie. Router oferuje wiele informacji, w tym informacje o sieci, adresie IP, hasłu dostępu, zabezpieczeniach, ustawieniach sieci bezprzewodowej i wielu innych. Menu D-Link WA182D1 można również wykorzystać do uzyskania informacji na temat połączeń i aktywności, które odbywają się w sieci. Pozwala to użytkownikom monitorować i kontrolować sieć, aby zapewnić bezpieczeństwo i wydajność. Menu D-Link WA182D1 zapewnia także dostęp do szczegółowych informacji o urządzeniach, które są podłączone do sieci, w tym adres MAC, nazwę hosta i informacje o systemie operacyjnym.
Ostatnia aktualizacja: Informacje o menu D Link Wa182d1
Please add exception to AdBlock for elektroda. pl. Thank you very much for proposing a new subject! After verifying you will receive points! Juwi 09 Nov 2008 22:35 14201 #1Level 11 Witam. Niedawno zamieniłem LIVEBOXA na router z wifi DLink DSL 2640B. Wszystko sobie zainstalowałem przy pomocy płyty cd dołączonej do routera. Neostrada śmiga bez problemów. Ale nie w tym mój problem. Nie mogę wejść na stronę konfiguracyjną przez wifi(XP) przy pomocy przeglądarki IE7 jakrównież Firefoxa. Wpisuję adres 192. 168. 1. 1 i nie łączy się, podaje, że nie może wyświetlić strony. Połączyłem się przez kabel z laptopem, ale po połączeniu wyświetliła mi się strona do wykonania upgrade opogramowania routera, czyli przeglądaj komputer, wybierz plik itd. Z komputera córki łączę sie przez ten adres(192. 1) wifi bez problemów(Vista) #2any56Level 39 #2 #3#3 Próbowałem. Jest tak samo:cry: #4karwoLevel 27 #4 A komputer córki był wcześniej w tej sieci? #5marekpoz#5 Adres IP jaki podałeś jest prawidłowy - powinna pokazać się opcja logowania, user admin itp. Jeżeli nie wchodzi to restart rutera pomoże... z tym, że dziwi mnie fakt że łączysz się z innego kompa bez problemu. Sprawdź jeszcze czy idą na niego pingi z tego kompa, a na tym z którego możesz się połączyć sprawdź ustawienia rutera, może masz jakieś zabezpieczenia włączone. #6#6 Dzięki Wam za odpowiedż, Ale wczoraj włączyłem jeszcze stacjonrny komp i bezproblemów wszedłem przez IE. A laptlopem nie mogę dalej. Jak instalowałem router to też kilka razy go resetowałem i nic to nie dało. A jeśli chodzi o ping, to robiłem z laptopa na 192. 1 i odpowiada prawidłowo. Co to może być? #7tzok Moderator of Cars #7 Co to może być? Włączona opcja łączenia się przez PROXY w konfiguracji przeglądarki. #8#8 Dzięki. Sprawdzałem, ale chyba nie mam tej funkcji włączonej. A jeśli tak to gdzie ją wyłączyć? #9#9 IE: Narzędzia -> Opcje Internetowe -> Połączenia -> Ustawienia sieci LAN -> Serwer PROXY Firefox: Narzędzia -> Opcje... -> Zaawansowane -> Sieć -> Ustawienia... #10#10 Dzięki. W IE nie mam ustawionego PROXY. A w Fireeoxie mam ustawione bez serwera Proxy
If you watch the ads, you support portal and users.
Proszę o pomoc.
Może masz tak skonfigurowany router że wejść można tylko z jednej maszyny?
Może reset routera i ponownie wszystko po ustawiać? Quote:
Karta menu lokalu jest jego wizytówką i jednym z tych elementów, które powinny być wyjątkowo dobrze przemyślane. Ważny jest nie tylko dobór odpowiednich dań, idealnie pasujących do miejsca, w którym będą serwowane, ale też wygląd karty menu. Wszystko to, razem z wystrojem wnętrza, powinno tworzyć spójną całość. Ponieważ jednak nie tak łatwo osiągnąć ten efekt, przygotowaliśmy dla ciebie podstawowe zasady tworzenia kart menu w restauracji.
Jak powinna wyglądać karta menu w restauracji – odpowiedzi na podstawowe pytania
1. Ile kart menu potrzebujesz w swojej restauracji?
Większość lokali ogranicza się do jednej – podstawowej. Niektóre mają dodatkowo kartę z menu sezonowym. Najczęściej w formie wkładki z kilkoma propozycjami kulinarnymi opartymi np. o szparagi, maliny, truskawki czy kurki. Jeśli jednak restauracja zmienia podstawową kartę menu cztery razy do roku, co jest ideałem, może też od razu włączyć do niego charakterystyczne dla danej pory roku warzywa czy owoce.
- Karta menu dla dzieci - Nie przygotowuje się natomiast osobnej karty menu dla dzieci. Jeśli restauracja ma specjalną ofertę dla najmłodszych, informacje o niej umieszcza w głównym menu. Warto wiedzieć, że przygotowanie propozycji dla dzieci ma znaczenie głównie wizerunkowe. Chodzi o to, by podkreślić, że właściciele pamiętają o maluchach. To zawsze nastawia rodziców pozytywnie do lokalu (oczywiście jeśli ma on charakter familijny), chociaż rzadko przyczynia się do wzrostu zysków. Dania dla dzieci są na tyle rzadko zamawiane, że większość kucharzy przygotowuje je na bieżąco.
- Karta win - Kelnerzy w eleganckich lokalach podają często także kartę win. Z kolei w tańszych knajpkach można czasem otrzymać osobno kartkę z napojami. Te restauracje, które specjalizują się w obsłudze dużych imprez, zwykle mają przygotowane menu okolicznościowe. Stanowi punkt wyjścia do dyskusji z zainteresowanym organizacją wesela czy urodzin klientem i są pokazywane dopiero na jego prośbę.
2. Rodzaje kart menu w restauracji – jak dobrze wybrać?
W eleganckich lokalach karta menu ma zwykle formę książki o równie eleganckiej szacie graficznej. Trzeba zadbać o to, by była ona nie tylko atrakcyjna, ale także czytelna – czcionka nie może być zbyt mała, czy zbyt wymyślna. Oczywiście karta menu klasycznej polskiej restauracji mieszczącej się np. w dworku powinna być bardziej tradycyjna, a ta z ofertą kuchni nowoczesnej – przygotowana zgodnie z najnowszymi trendami.
W lokalach niższej klasy kelner często przynosi pojedynczą kartkę ze spisem potraw, menu rozkładające się na dwie kartki lub długie i wąskie, które po otwarciu dzieli się na trzy kolumny.
Karta menu w restauracji samoobsługowej może być wypisana na zmazywalnej tablicy przy barze. Pojawiają się też pierwsze lokale, w których kelnerzy wręczają tablety ze spisem dań. To dość wygodna forma przedstawienia oferty, bo pozwala na szybką modyfikację menu i eksponowanie tego, co najbardziej chcemy sprzedać. Zresztą w każdej karcie dania, które przynoszą największą marżę (sprawdź, jak obliczyć food cost), powinny najbardziej rzucać się w oczy. Warto więc wybierać dla nich miejsce w pobliżu prawego górnego rogu (w menu książkowym), umieszczać je w centrum (jeśli dania są wypisane na jednej kartce) lub w środkowej kolumnie (jeśli są trzy). Najważniejsze z punktu widzenia restauracji dania mogą też być wypisane inną czcionką, umieszczone w ramce lub opatrzone informacją: „szef kuchni poleca”.
3. Jakie dania i w jakiej liczbie powinny znaleźć się w menu restauracji?
Przede wszystkim trzeba pamiętać, że karta menu to nie książka kucharska i nie może być w nim zbyt wielu pozycji. Im więcej dań, tym mniejsza szansa na to, że będą przygotowane ze świeżych składników i większość gości doskonale zdaje sobie z tego sprawę.
To, jakie potrawy wybierzemy i jak je pogrupujemy, zależy od charakteru lokalu. Do baru z pewnością bardziej pasuje pizza niż rosół z bażanta, a wyszukane zimne przystawki lepiej odnajdą się w eleganckiej restauracji niż w taniej knajpce. Te dania, które są specjalnością danego miejsca np. makarony czy sałatki, zasługują na to, by oddzielić je od reszty. Menu kawiarni z pewnością więc powinno mieć rozbudowaną część z ciepłymi i zimnymi napojami oraz deserami.
Karta menu w tradycyjnych i eleganckich restauracjach podzielona jest na 6 części: przystawki zimne, przystawki ciepłe, zupy, dania główne, sery i desery. Najlepiej, by w każdej z nich znalazło się od 3 do 8 pozycji. Potrawy powinny się od siebie różnić, by stworzyć wrażenie kulinarnego bogactwa. Zadbajmy więc, by w daniach głównych znalazła się np. ryba, danie drobiowe, potrawa z czerwonym mięsem w roli głównej i risotto. Przynajmniej jedno z nich powinno być lżejsze i mniej kaloryczne, a jedno wegetariańskie.
Do charakteru miejsca trzeba też dopasowana wielkość porcji. W średniej klasy restauracji zupa ma 250 ml, mięso w daniu głównym waży ok. 120-150 g, dodatek skrobiowy i warzywny – po 100-150g. W tańszych miejscach porcje są większe, a w tych najbardziej eleganckich lokalach – dużo mniejsze.
4. Jak opisywać dania w karcie menu restauracji?
Kiedyś w kartach menu dobrych restauracji często spotykało się barokowe i dość enigmatyczne opisy potraw, ale dzisiaj dąży się do prostoty. Kreatywnością można się ewentualnie popisać, nazywając danie np. „kaczka dziwaczka”, ale pod spodem trzeba wymienić składniki np. „polędwica wołowa, korzeń selera, karczochy, pieczarki”. Warto zadbać, by wszystko nie brzmiało tak samo. Dlatego w menu: „stek smażony” nie powinien sąsiadować ze „smażonym na klarowanym maśle kotletem schabowym”. Lepiej napisać: „stek w borowikach” i obok: „kotlet schabowy”. Co ciekawe, do charakteru lokalu powinien pasować także sposób podawania cen. Te z końcówkami „99” np. 12, 99 zł wypada umieszczać tylko w tańszych lokalach. W tych bardziej eleganckich ceny należy zaokrąglać.
5. Informacje o alergenach w kartach menu
Zgodnie z prawem, od grudnia 2014 r. w karcie menu restauracji powinna znaleźć się też informacja o alergenach w potrawach. Składników, które najczęściej wywołują alergię jest czternaście. Są to: zboża zawierające gluten, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/ukg, łubin oraz mięczaki. Informację o nich można podać przy opisie każdej potrawy lub w tabeli umieszczonej na osobnym arkuszu.
Jak widać, tworząc kartę menu, na każdym etapie trzeba zadawać sobie pytania: „Czy ten element pasuje do mojej restauracji? Czy stawiając na niego nie wyślę moim gościom sprzecznego komunikatu, nie sprawię, że poczują dyskomfort lub pomyślą, że oferta nie jest zgodna z ich oczekiwaniami? ” Warto też pytać gości, czy karta spełnia ich oczekiwania. Tylko jeśli zachowamy taką czujność, karta menu przyczyni się do sukcesu naszej restauracji.
Wróć do sekcji Zarządzanie restauracją i dowiedz się więcej.
Please add exception to AdBlock for elektroda. pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
Thank you very much for proposing a new subject! After verifying you will receive points!
atraktor` 21 Oct 2011 00:30 18504
#1#1Level 10
Witam, mam router DI-524. Poniżej instrukcja do niego:
ftp://ftp. dlink. pl/di/di-524/documentation/DI-524_qig_revALL_2-00_all_pl_20051207. pdf
Wg instrukcji po resecie routera mam fabryczne ustawienia. No i ja zresetowałem router, ale ciągle gdy chcę się na niego dostać to dostaję zapytanie dotyczące nazwy użytkownika i hasła. Wpisuję tak jak w instrukcji obsługi login: admin, a hasło nic nie wpisuję tak jak każą. Ale ciągle wyświetla mi się okno logi i hasło. Tak jakbym podawał złe informacje. Dlaczego tak się dzieje? Router resetowałem poprzez kilkakrotne wciśnięcie tego guzika małego#2opamp
User under supervision #2
A próbowałeś Hasło: admin albo dlink.
#3jprzedworski
Network and Internet specialist #3
atraktor` wrote:
Router resetowałem poprzez kilkakrotne wciśnięcie tego guzika małego
Zwykle trzeba wcisnąć i przytrzymać kilka - kilkanaście sekund do momentu, gdy lampki LED zaczną migać.
#4puchatek07#4
Gdy już wszystkie kombinacje zawiodą (na forach można znaleźć, wiele różnych sposobów resetowania routera DI-524) można spróbować po prostu zwierając końcówki switcha od resetu. Należy rozkręcić obudowę i wyjąć płytę, oczywiście przy wyłączonym zasilaniu. Następnie podłączamy płytę i np wkrętakiem zwieramy końcówki switcha aż do momentu gdy wszystkie diody zapalą się światłem ciągłym. I już po sprawie. Przypuszczam, że producent tego sprzętu nie zadbał o dobrą jakość tego switcha, który przypuszczalnie łatwo utlenia swoje styki i stąd tyle problemów i tyle sposobów z resetowaniem tego bądź co bądź solidnego sprzętu. Najlepiej oczywiście byłoby wymienić switch, jest tani, ale ostatecznie to tylko 4 śrubki, a resetujemy rzadko